Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie klubu FK Česká Bělá

5. 10. 2014

V České Bělé až do otevření fotbalového hřiště chybělo kvalitní místo pro hraní fotbalu. Hrálo se na "Bártových lukách" nebo v "Háječku", ani jedno místo však nesplňovalo podmínky pro organizovanou soutěž jak po stránce rozměrů, tak po stránce kvality hrací plochy a zázemí. Situace se změnila až s postavením nového sportovního areálu, jehož součástí bylo hřiště pro fotbal. Toto hřiště bylo slavnostně otevřeno v roce 2002. Přesto ještě chvíli trvalo, než byl založen fotbalový klub. Zprvu jen skupina nadšenců, kteří přes zimu hráli fotbálek v tělocvičně, přesunula na jaře své aktivity na hřiště.  Vzhledem k počtu lidí, kteří se tréninkových zápasů zúčastňovali, vznikla myšlenka založit fotbalový klub.

První snaha proběhla na jaře 2004 s cílem přihlásit mužstvo již do příští sezóny. Bohužel schvalovaní stanov klubu na Ministerstvu vnitra nebylo tak jednoduché a stanovy byly klubu vráceny k přepracování, proto nebylo možno klub do soutěžního ročníku 2004/5 přihlásit. Stanovy byly schváleny až na konci léta, a tak vznikl klub FK Česká Bělá. Prvním předsedou se stal ing. Martin Klofáč a sekretářem Bohumír Frühbauer.  Bohumír Frühbauer se zároveň stal prvním trenérem mužstva. V sezóně 2004/5 hrálo mužstvo pouze přátelské zápasy a intenzívně se připravovalo na vstup do příštího ročníku. Příští rok již proběhlo vše hladce včetně atestace hřiště a tým byl zařazen do IV. třídy, skupiny A.

 

Sezóna 2005/2006

První soutěžní utkání se odehrálo v neděli 14.8.2005 10:00 a soupeřem bylo mužstvo Keřkova B. Naši hráči před slušnou diváckou návštěvou dokázali, že nebudou v soutěži jen do počtu a slavně zvítězili 3:1. Celkově první sezóna dopadla nad očekávání dobře a nakonec náš tým obsadil krásnou šestou příčku ze 12 mužstev se ziskem 41 bodů.

 

Sezóna 2006/2007

Tento ročník nezačal příliš šťastně a po třech kolech se pro časové zaneprázdnění rozhodl skončit na postu trenéra Bohumír Frühbauer a místo něho nastoupil zkušený trenér z Havlíčkova Brodu Petr Veselka. Nakonec jsme i v tomto ročníku obsadili šestou příčku z 11 mužstev se ziskem 28 bodů, ze které tentokrát převládalo spíše zklamání i vzhledem k poslednímu utkání, ve kterém jsme prohráli s Havlíčkovým Brodem B 0:7, což je naše největší dosavadní porážka ve IV. třídě.

V tomto ročníku již začalo hrát i mužstvo mladších žáků, které se zúčastnilo nově založené soutěže v malém fotbale 4+1. Trenérem žáků se stal Petr Fiedler.

 

Sezóna 2007/2008

Před další sezónou posílil naši zálohu Lubomír Sobotka z týmu Pohledu a naše mužstvo do sezóny vstoupilo excelentně. Prvních 10 utkání jsme vyhráli a padli jsme až v posledním podzimním utkání ve Vepřové. Bohužel v zimě odjel pracovat do Anglie trenér Veselka a po téměř žádné zimní přípravě mužstvo v jarních bojích na největší soupeře nestačilo a obsadilo 3.místo z 12 týmů se ziskem 50 bodů.

Tohoto ročníku se zúčastnila i dvě družstva žáků a to starší žáci, kteří hráli okresní přebor ve velkém fotbale (11 hráčů) a mladší žáci, kteří hráli soutěž 4+1.

 

Sezóna 2008/2009

Ani další sezónu jsme nezačali špatně a na podzim jsme pouze jednou prohráli a jednou remízovali a opět jsme přezimovali v čele tabulky. Bohužel jaro nám stejně jako minulý rok nevyšlo a nakonec jsme skončili  druzí se ziskem 44 bodů a poměrně velkou ztrátou 8 bodů na postupující Velkou Losenici. 

V tomto ročníku jsme postavili rekordní 3 družstva mládeže a to dorost, starší žáky a mladší žáky 4+1. Bohužel nedostatek jak dětí, tak dospělých, kteří by byli ochotni se o ně postarat, vedl k tomu, že v dalších letech jsme již bohužel stejný úspěch nebyli schopni zopakovat.

 

Sezóna 2009/2010

Před začátkem sezóny nás opustily obvyklé opory, které nahradili mladí hráči ze zrušeného týmu dorostu. Nedostatek zkušeností se na týmu velice projevil a po podzimu jsme byli poslední s pouhými 3 body za remízy. Kromě toho ještě před koncem podzimu rezignoval trenér Veselka. Na jaře jsme trochu tým posílili a nakonec jsme obsadili předposlední 12. místo ze 13 týmů se ziskem 15 bodů.

Tohoto ročníku se zúčastnila dvě družstva žáků a to starší žáci, kteří hráli okresní přebor ve velkém fotbale (11 hráčů) a mladší žáci, kteří hráli soutěž 4+1.

 

Sezóna 2010/2011

Trenéry týmu mužů se stali bývalí hráči Petr Souček a Petr Benc (ten ještě občas nastoupil i jako hráč). Mužstvo bylo doplněno zkušenými hráči a jako cíl byl vyhlášen postup. Bohužel i díky zraněním se nám závěr podzimní části moc nepovedl a 4. místo s 21 body po podzimu velké naděje na postup nevzbuzovalo. Naštěstí jarní část nám vyšla o mnoho lépe a i díky výpadkům soupeřů jsme mohli již 2 kola před koncem slavit vytoužený postup. Nakonec jsme obsadili 1. místo se ziskem 49 bodů a náskokem 6 bodů na druhého.

 Tohoto ročníku se zúčastnilo pouze 1 družstvo mládeže a to mladší žáci 4+1, kteří nakonec obsadili krásné 2. místo. Starší žáci a dorostenci hostovali v Chotěboři, Rozsochatci a Havlíčkově Borové.

 

Sezóna 2011/2012

Historicky první sezóna ve III. třídě. Začátek se nám příliš nevydařil, když mužstvo doplácelo především na malé zkušenosti a z nich vyplývající špatnou koncovku.V průběhu podzimu došlo ke zlepšení a přísunu bodů na naše konto, bohužel konec nám opět i díky zranění některých opor moc nevyšel. Nakonec jsme nahráli 14 bodů a po podzimu byli na nesestupové příčce. I když jsme věděli, že nás na jaře čeká těžká práce a hráčům to neustále zdůrazňovali, bohužel jejich přístup k zimní přípravě situaci neodpovídal. Sice jsme na jaře uhráli 15 bodů a s celkově 29 body jsme byli třetí od konce, ale díky situaci v I.B třídě to na záchranu nestačilo. Sezóna tedy i přes několik světlých momentů skončila neúspěchem.

 Tohoto ročníku se zúčastnili pouze mladší žáci 5+1, kteří se umístili v polovině tabulky. Starší žáci a dorostenci hostovali v Chotěboři a Rozsochatci.

 

Sezóna 2012/2013

K týmu se na přání hráčů vrátil trenér Petr Veselka. Zároveň se vrátilo několik hráčů z hostování (Marek Pleskač, Martin Klimeš a Martin Šumpich). Po několika kolech tým posílil na hostování z Havlíčkova Brodu zkušený střelec Roman Zeman. Jako jednoznačný cíl jsme stanovili postup a od začátku se nám ho dařilo plnit. Za celý podzim jsme ztratili body pouze po porážce ve Velké Losenici a remíze ve Štokách. Nakonec jsme v polovině soutěže byli na prvním místě s 28 body o skóre před Chotěboří C. Jarní část jsme sice zahájili domácí porážkou s Vískou, ale poté jsme se chytli a po výhře v Chotěboři jsme pravidelně zvyšovali náskok a i přes domácí zaváhání s Malčí (nakonec byl tento zápas kontumován v náš prospěch) jsme již tři kola před koncem měli jistý postup. Nakonec jsme získali 56 bodů a zvítězili o 9 bodů před Chotěboří C. S 88 vstřelenými brankami jsme zároveň vytvořili klubový rekord.

Tohoto ročníku se zúčastnilo 1 družstvo mládeže a to mladší žáci 5+1, kteří nakonec obsadili krásné 2. místo se ziskem 46 bodů za Vískou. Starší žáci a dorostenci hostovali v Chotěboři a Rozsochatci.

 

Sezóna 2013/2014

V první části sezóny jsme navázali na úspěchy z té minulé a prvních 9 zápasů jsme nepoznali hořkost porážky a uhráli 21 bodů. Poté nám i vinou zranění a nedostatečného přístupu k tréninku došly síly a závěr podzimu jsme zakončili 4 porážkami. Přístup k tréninku se nezlepšil ani v zimní přestávce a na základě toho rezignoval trenér Veselka.

Na jaře převzal mužstvo bývalý hráč Martin Ptáčník a zahájili jsme vítězstvím doma s týmem Štoky B. Dá se říct, že jaro bylo celkem pohodové, využili jsme dobrého bodového zisku po podzimu a vcelku brzo dokráčeli k jistotě záchrany III. třídy i pro příští sezónu. Nakonec jsme obsadili se ziskem 39 bodů vcelku solidní 5. místo. 

Tohoto ročníku se zúčastnilo opět pouze družstvo mladších žáků 5+1. Starší žáci a dorostenci hostovali většinou v Chotěboři a Rozsochatci.

 

Sezóna 2014/2015

Sezóna začala velmi problematicky, když po minulé sezóně skončil trenér Martin Ptáčník a přes všechna jednání se nám ho nepodařilo adekvátně nahradit. Nakonec na poslední chvíli převzal mužstvo bývalý hráč Karel Dvořák. Dalším problémem byl i post brankáře, kde se nám nepodařilo nahradit Zdeňka Rýdla. A posledním problémem byl odchod několika zkušených hráčů. Všechny tyto vlivy se projevily na nepovedeném podzimu, který jsme zakončili se ziskem pouhých 13 bodů.

Na jaro se nám podařilo přemluvit Martina Ptáčníka k návratu na lavičku a získali jsme i několik posil. Přesto začátek jara nebyl ani herně ani výsledkově moc povedený a až ve druhé části jara jsme se zvedli a uhráli body potřebné k záchraně, tentokrát naštěstí sestupovaly pouze 2 týmy a my jsme byli třetí od konce (stejně jako v sestupové sezóně 2011/2012). 

V tomto ročníku se nám podařilo postavit 2 mužstva žáků a to mužstvo starších žáků v soutěži 7+1 a mladších žáků v soutěži 5+1. Oba týmy potěšily a skončily v polovině tabulky.

 

Sezóna 2015/2016

Tento ročník nezačal úplně ideálně, opět nám na hostování odešli 2 hráči (Lukáš Souček, Jirka Zvolánek, Lukáš Béna)  ale tým se postupně zvednul a nakonec se nám v podzimní části podařilo uhrát 22 bodů a tím jsme položili dobrý základ pro jarní část. 

Jaro se nám zas až tak moc nepovedlo. po poměrně brzké jistotě záchrany nám asi došla motivace a obzvlášť posledních několik utkání nám výsledkově ani herně nevyšlo. Nakonec jsme na jaře získali pouze 15 bodů a celkově jsme obsadili 6. místo.

Co se týká mládeže, tak tentokrát jsme postavili pouze družstvo mladších žáků 5+1 a to vzhledem k absenci dorazového ročníku 2003 obsadilo předposlední místo.

 

Sezóna 2016/2017

Vzhledem k tomu, že tým prošel minimálními změnami a  už měl ve III. třídě docela dost zkušeností, tak pro nás podzimní výsledky představovaly zklamání a nakonec jsme získali v této části sezóny pouze 16 bodů

Jaro už bylo o poznání lepší a nakonec jsme s 36 body obsadili vcelku solidní 5. místo, které zároveň bylo trochu zklamáním, protože tentokrát do okresního přeboru postupovala 4 mužstva.

V tomto ročníku nás reprezentovalo družstvo mladších žáků 5+1 a protože kluci dorostli, tak obsadili solidní 4. místo. 

 

Sezóna 2017/2018

Opět se potvrdilo, že naše dosavadní podzimní výsledky byly jako na houpačce a po podprůměrném minulém podzimu jsme tentokrát uhráli naše maximum pro toto období a to bylo 23 bodů.

Jaro bylo ještě lepší a nakonec jsme s rekordním ziskem 49 bodů obsadili 3. místo, opět po roce první nepostupové. Přesto nelze až na pár vyjímek tuto sezónu hodnotit jinak než úspěšnou, i když postup byl tentokrát opravdu blízko.

V této sezóně jsme mládežnická družstva spojili s Pohledem a Dlouhou Vsí. U nás hrála družstva mladších a starších žáků I. třídu kraje Vysočina a spíše se jen v této soutěži rozkoukávala. I proto výsledky nebyly nic moc, ale to v této fázi nebylo prioritou.

 

Sezóna 2018/2019

V této sezóně trenér stanovil jako jednoznačný cíl postup. Podzim se nám ale zas až tak moc nepovedl, sice jsme získali 26 bodů, což byl nový rekord, ale zbytečných ztrát (obzvlášť remíz) bylo až dost. Ale i konkurenti ztráceli a tak jsme skončili druzí s minimální ztrátou na Šlapanov.

Jaro bylo ještě lepší a nakonec jsme se ziskem 55 bodů obsadili první místo a už kolo před koncem jsme oslavili postup do okresního přeboru. 

Spojená mládežnická družstva opět hrála I. třídu a obzvlášť u starších žáků jsme dopláceli na úzký kádr. I proto skončili poslední. O něco lepší byli mladší žáci, kteří obsadili solidní 9. místo (ze 12).